Самюел Ето‘о заяви в събота, че избирането му за президент на Камерунската футболна федерация, обявено по-рано през деня, е „един от най-гордите моменти“ в живота му.

Избираният четири пъти за Футболист на Африка получи 43 гласа, за да надвие действащия президент Сейду Мбомбо Нджоя, който събра 31 вота. „Дълбоко признателен съм да бъда избран за новия президент. Всеки глас представлява енергията и амбицията на нашето футболно семейство да изведе нашия обичан спорт до ниво, което не сме виждали досега“, каза Ето‘о.

40-годишният нов президент на КФФ има 118 мача за Камерун, в които е отбелязал 56 гола. Той спечели Купата на Африка през 2000 и 2002, както и олимпийското злато от Сидни през 2000, при всеки от случаите след изпълнение на дузпи. Той вкара и в двата финала през 2000. В добавка, Ето‘о спечели Шампионската лига с Барселона и Интер, и изкара престои в Реал Мадрид и Челси.

Той бързо-бързо ще бъде изправен пред първото си предизвикателство, когато Камерун приеме Купата на Африка през януари – турнир, отложен с година поради пандемията от коронавирус.